Wat moet ik meenemen voor de APK keuring?
Moet u auto binnenkort gekeurd worden? Bespaar tijd en geld bereid uzelf goed voor op de APK.
Sinds 1 januari 2010 hoeft u niet meer deel 1 van het kentekenbewijs mee te nemen naar de APK-keuring. Het enige wat u mee moet nemen, is de auto. Stop dus met zoeken en plan zonder zorgen een APK-keuring in via onze website. Geen computer held? Geen probleem! Belt u dan via 013 534 25 57 om telefonisch een afspraak te maken.
6 tips ter voorbereiding op de APK
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook als het gaat bij de voorbereiding op de APK voor de auto. Met de onderstaande tips voorkomt u dat de auto wordt afgekeurd op punten waar u zelf gemakkelijk iets aan kon doen. Benieuwd naar de meest voorkomende APK afkeur punten? Dat lees je hieronder met onze 6 apk voorbereiding tips!
1. Verlichting auto
Controleer uw verlichting rondom de auto. Voor de remlichten zult u met 2 personen moeten zijn. (vergeet ook de kleine kentekenplaat lampjes niet)
2. Profiel van de banden
Check uw banden op voldoende profiel, een band heeft slijtage indicatoren; dit zijn kleine rubber blokjes in het profiel die deze aangeven wanneer uw band aan vervanging toe is
3. Bandenspanning
Zet uw banden op de juiste spanning, gewoonlijk staan de fabriekswaarde in het brandstofklepje of in de deurstijl van de bestuurder.
4. Openen en sluiten deuren
Check of alle deuren zowel van binnen als buiten open gaan en goed sluiten. Dit geldt ook voor je achterklep en motorkap.
5. Het geluid van uw auto
Start uw auto en luister of u vreemde geluiden hoort. Dit kan op een lek in het uitlaatsysteem luiden, dit is een afkeur punt.
6. Ruitenwissers
Controleer dat uw ruitensproeiers het doen en dat de ruitenwissers goed wissen. Je kunt eventueel bij een leeg reservoir van de ruitensproeier vloeistof zelf bijvullen (zie foto)
7. Gordels
Verwijder eventuele kinderzitjes en controleer uw gordels op beschadigingen en vergrendeling.
6. Mogelijke steekproef
Houdt rekening met een steekproef. Het kan zijn dat uw auto geselecteerd worden voor een wettelijk verplichte steekproef. De kans hierop is slechts 3%. De duur van een steekproef is maximaal 1,5 uur.
Voorkom onnodige kosten en kies voor een neutraal apk station
Uit recentelijk onderzoek van de consumentenbond is gebleken dat veel autogarages rommelen bij de APK-keuring. Uit het onderzoek bleek dat er verschillende garages onnodige reparaties uitvoerden. Dus hoe vind je nu een bedrijf dat jouw wel kan voorzien van een neutrale APK-keuring? Dat is heel simpel, kies een bedrijf uit dat alleen maar auto's keurt en geen reparatie afdeling heeft. Dit betekent dat het bedrijf er geen baat bij heeft om een auto onnodig af te keuren.
Kun je een APK-keuring uitstellen?
Helaas is het niet mogelijk om een APK-keuring uit te stellen. U kunt er wel voor kiezen om het kentekenbewijs tijdelijk te laten schorsen bij een postkantoor. U mag binnen de periode van schorsing de auto niet gebruiken. Daarnaast betekent een schorsing ook dat u een verbod heeft om de auto op de openbare weg te parkeren. Nadat de schorsing verlopen is moet u de auto alsnog laten keuren.
Wat kost een APK-keuring?
De kosten voor een APK-keuring bij APK Station Goirle zijn van €37 inclusief de afmeld kosten. De prijs voor uw auto zijn afhankelijk van type auto dat u heeft. Bekijk gratis wat een APK voor uw auto kost via onze online kenteken widget.
Hoe lang duurt een APK?
Een gemiddelde APK-keuring duurt vaak niet langer dan 30 minuten. Het kan voorkomen dat uw auto ertussen uit wordt gepikt door het RDW voor een steekproef. Hier moet u verplicht aan meewerken. Het RDW controleert bedrijven streng of zij alle APK-keuringen wel volgens de procedures uitvoeren. De keuring kan hierdoor helaas 2 uur extra duren. Mocht uw auto binnen een steekproef vallen, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Meestal krijgt u dan een gratis leenfiets of elektrische scooter mee.
APK combineren met een Airco Service
Heeft uw auto een airco en werkt deze niet meer optimaal? Dan kan het slim zijn om een APK-keuring met een airco-service beurt te combineren. Als uw auto dan toch al bij de garage staat, scheelt dat u ook nog eens tijd.
Wat moet je doen als je auto is afgekeurd?
Mocht het zo zijn dat uw auto niet succesvol door de keuring is gekomen, dan heeft u wettelijk gezien 2 maanden de tijd om de gebreken te laten herstellen. In de tussentijd mag u niet de auto op de openbare weg rijden. Wacht niet te lang met het herstellen van de problemen. Is de auto niet binnen 2 maanden goedgekeurd? Dan heeft u kans op een forse boete vanuit het RDW. Toch het idee dat de afkeuring van u auto niet helemaal terecht is? Vraag dan een second opinion aan bij een andere garage.