Voor- en nadelen van verschillende brandstoftypes

Door L. Rambags woensdag 04, december, 2024

Benzine, diesel LPG elektrisch of hybride? Een vraag die je jezelf stelt voordat je een auto gaat kopen of leasen. Voor diegene die geen keuze kan maken zetten wij hieronder alles nog even op een rij.

 

Benzine

Benzine is samen met diesel een van de meest voorkomende brandstoffen op de weg. Er is dan ook een groot aanbod aan autos die rijden op benzine. Een van de grote voordelen van rijden op benzine is natuurlijk de lagere wegenbelasting. De wegenbelasting is natuurlijk wel afhankelijk van meerdere factoren. Daarnaast is een occasion die op benzine rijd ook redelijk goed betaalbaar. Je kunt al een tweedehands occasion krijgen voor een leuk prijsje, maar je kunt natuurlijk ook gewoon voor de nieuwe occasions gaan die net op de markt uitgekomen is. Voor het tanken van benzine kun je ook nog kiezen wat je gebruikt. Er bestaat namelijk het zogeheten E10 en E5. Waar E10 het oude EURO 95 vervangt en E5 de EURO 98.

Een nadeel van auto’s die op benzine rijden kan zijn dat ze in verbruik hoger liggen. Je zult wat sneller door de tank heen rijden dan bij een diesel auto. Daarnaast is de CO2-uitstoot dan ook weer wat hoger. 

 

Diesel

Diesel is zoals bovengenoemd samen met benzine de meest voorkomende brandstof. Maar het ziet er naar uit dat dit in de toekomst niet meer het geval gaat zijn. Diesel heeft namelijk last van dreigingen van milieuzones. In sommige steden mag je niet meer rijden met een diesel auto en dat is natuurlijk niet handig voor als je op vakantie gaat met je auto en je langs zo’n stad moet. Dit komt met name door de mogelijk hogere uitstoot van giftige uitlaatgassen. Hier moet je ook rekening mee houden bij het plannen van je APK. Het uitvoeren van een APK van een diesel is duurder dan die van een benzine occasion. Daarnaast kan er ook een roetmeting uitgevoerd moeten worden. Deze zijn niet geheel zonder risico. Daarentegen is diesel wel zuiniger dan een benzinemotor en heeft het ook een lagere CO2-uitstoot dan benzine. 

 

LPG

LPG is bedoeld voor auto’s die deels op gas lopen. Het grootste voordeel is met name dat het een stuk goedkoper is dan andere soorten brandstof. Maar daar tegenover staat dan wel dat er een stuk minder auto’s verkrijgbaar zijn en de wegenbelasting ook een stuk hoger ligt. Ook is niet overal LPG beschikbaar en het verbruik ligt hoger ten opzichte van benzine. 

 

Elektrisch

Elektrische auto’s worden steeds toegankelijker voor de maatschappij. Zo heeft ieder automerk tegenwoordig een elektrisch model op de markt gebracht. Elektrisch rijden is voornamelijk milieuvriendelijker. Het neemt geen schadelijke uitlaatgassen met zich mee en het onderhoud is ook een stuk goedkoper. Daarnaast betaal je tot 2025 geen wegenbelasting. Maar elektrisch rijden is niet voor iedereen weggelegd. Zo is de actieradius niet voor iedereen ideaal. Zeker niet als je een langere afstand moet overbruggen. Ook komen elektrische auto’s nog met een prijskaartje. 

 

Hybride

Een hybride auto kan de oplossing zijn voor iedereen die wel een elektrische auto wil, maar nog niet voor 100% wil overstappen. Met een hybride auto kun je gemiddeld tot ongeveer 60 km per lading elektrisch rijden. Hierdoor wordt je brandstofverbruik dus een lager, maar je levert niet in op de actieradius. Doordat je weer kunt overschakelen naar fossiele brandstof. Hybride neemt wel met zich mee dat je dubbel aan het ‘tanken’ bent. Je zult brandstof moeten tanken en elektrisch moeten opladen.

 

Zoals je kunt lezen heeft iedere soort brandstof wel zijn voordelen en nadelen. Iedereen bepaald uiteindelijk zelf wat zij belangrijk vinden in een auto.