De ideale bandenspanning voor de auto

Door L. Rambags vrijdag 29, september, 2023

Tegenwoordig is alles net wat duurder. Zo ook de benzine of diesel voor jouw auto. Om toch een beetje te kunnen besparen is het verstandig om jouw banden goed te onderhouden. Rijd je met de ideale bandenspanning voor jouw auto, dan kan je tot wel 2% tot 5% besparen in energie én ben je ook wat zuiniger op de natuur! 

 

Het is algemeen bekend dat je een grotere weerstand krijgt wanneer je banden een te lage druk hebben. Je auto verbruikt hierdoor een stuk meer energie dan in ideale omstandigheden. Daarnaast is het ook belangrijk om in acht te nemen onder welke omstandigheden je rijdt. Rijd je altijd over een goed bijgehouden verharde weg, of kom je ook op grove wegen die oneffen zijn? Daarnaast verminderd de bandenspanning bij iedere rit die je maakt met de auto. 

 

De omstandigheden zijn heel belangrijk om mee te nemen in het bepalen van de juiste bandenspanning. Een wat harder opgepompte band zal een betere weerstand opleveren op een nette verharde weg. Echter zal deze band niet goed performen wanneer je over slechte onverharde wegen gaat rijden. Sterker nog, de kans op klapbanden kan hiermee toenemen. 

 

Ook zul je rekening moeten houden met de inzittende. Stel je bandenspanning aan op het aantal inzittende wat je gemiddeld het meest vervoerd. Rijd je altijd alleen? Of juist met het hele gezin. Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij de juiste bandenspanning. 

 

Om te controleren of je banden op de juiste spanning staan kun je het beste meten wanneer de banden nog niet te warm zijn. Doe dit dus aan het begin van je rit. Je kunt de bandenspanning gemakkelijk meten bij een tankstation. Tegenwoordig zijn er ook veel ‘handpompen’ in de economie die het makkelijk maken om de spanning thuis te controleren. De juiste bandenspanning bepaal je vervolgens heel gemakkelijk door dit op te zoeken op het internet. Op de band zelf staat ook altijd een indicatie. Maar er zijn veel tabellen te vinden die ook de ideale spanning aangeven in geval van meerdere inzittende of wanneer je met een volle kofferbak op vakantie gaat. Controleer dus altijd de ideale spanning die past bij jou omstandigheden en autoband merk. 

 

Door je banden regelmatig te controleren kun je heel wat euro’s besparen én zorg je er voor dat je uitstoot een beetje verminderd. Je bent hiermee dus ook meteen milieubewuster bezig! Een kleine moeite dus om iedere twee maanden even snel te controleren. 

 

Mocht deze blogpost toch nog niet al je vragen hebben beantwoord die je had over de ideale bandenspanning voor jouw auto. Bekijk dan onze veelgestelde vragen over banden.