Een kijkje onder de motorkap

Door L. Rambags vrijdag 29, september, 2023

Iedereen heeft tijdens het rijexamen moeten leren wat er allemaal onder de motorkap ligt. Maar toch willen we soms nog wel eens vergeten waar de motorolie zit en hoe deze te meten is. In deze blog vertellen wij jou wat er allemaal onder de motorkap zit. En het nut van deze onderdelen.

 

Onder de motorkap

De motorkap gaat in het algemeen niet vaak open. Tenminste dat hoop je. Want is dit wel het geval dan is het meestal, naast het bijvullen van vloeistoffen, omdat er een oranje of rood lampje is gaan branden. Het is dan toch wel handig om te weten welke onderdelen je aantreft en wat je hier mee moet doen. 

 

Koelvloeistof reservoir

Het koelvloeistof reservoir zit aangesloten aan het systeem waar de koelvloeistof doorheen loopt en is een essentieel onderdeel voor het koelen van je motor. Via het reservoir kun je heel makkelijk controleren of het koelvloeistof niveau op peil is. Dit kun je het beste doen door je auto zo waterpas mogelijk te parkeren. Vervolgens controleer je het niveau door aan de zijkant te kijken naar de aangegeven lijnen van de minimale en maximale hoeveelheid. Blijkt de koelvloeistof een te laag niveau te hebben? Dan kun je deze gemakkelijk zelf bijvullen. Let er wel op dat je dit het beste kunt doen wanneer de auto afgekoeld is. Draai de dop dan voorzichtig los en laat eerst de druk ontsnappen. 

 

De motor

Bijna iedereen weet de motor wel aan te wijzen in de auto. De motor valt natuurlijk ook wel op wanneer je de motorkap open trekt. De motor zorgt voor de aandrijving van de auto. Door de verbranding van een brandstofmengsel komt er een grote energie vrij. Deze energie zorgt voor een draaiende beweging van de banden. 

 

Oliereservoir

In het oliereservoir zit de motorolie. Deze moet altijd voldoende zijn om een goed functionerende motor te behouden. De olie moet regelmatig gecontroleerd worden. Belangrijk is dat je de controle bij een koude auto uitvoert. Voor het controleren van de olie heb je een oliepeilstok. Maak de oliepeilstok eerst schoon met een doek. Steek hem vervolgens terug en laat hem even zitten. Haal hem er dan weer uit en kijk waar de olie zich bevind. Op de stok zitten markeringen die aangeven hoe veel olie er maximaal en minimaal in zou moeten zitten. Zit er te weinig olie in? Vul deze dan aan met de juiste olie voor jou auto.

 

Remvloeistof

Remvloeistof is belangrijk voor je auto omdat het ervoor zorgt dat je kunt remmen. Zonder de vloeistof remt de auto nauwelijks tot niet. Het is belangrijk om de remvloeistof tijdig te controleren want remvloeistof slijt. Als de vloeistof al te ver gesleten is, is dit vaak al te laat en remt de auto niet goed meer. In remvloeistof zitten chemicaliën die de vloeistof hygroscopisch maken. Dit betekent dat het vocht aantrekt. De remvloeistof wordt heet doordat er wrijving ontstaat tussen de remblokken en remschijven. Omdat water een lager kookpunt heeft gaat dit dus sneller koken dan de remvloeistof. Wanneer het water dus gaat koken ontstaat er vloeistofdamp. Deze zorgt ervoor dat het remsysteem trager reageert. Om dit te voorkomen kun je beter om de 2 jaar je remvloeistof laten vervangen.

 

Accu

Iedere auto heeft een accu. Hoe deze in de auto bevestigd is kan verschillen per merk/type auto. De accu zorgt ervoor dat de startmotor van stroom voorzien is. Een accu wordt tijdens het rijden opgeladen. Dit gaat via een dynamo. Laat je de auto lichten per ongeluk aan staan wanneer je de auto uitschakelt dan kunnen deze de accu leeg trekken. Je moet dan met startkabels de accu weer opwekken. Dit kan met behulp van een apparaat of met een ander voertuig.

 

Ruitenwisser vloeistof

Ruitenwisser vloeistof is een hulpmiddel om met je ruitenwissers de autoruit schoon te maken. Wanneer deze op is, is dit niet een hele grote ramp. Maar handig is het niet. Om je ruitenwisservloeistof bij te vullen moet je opletten of je normale vloeistof nodig hebt of een vloeistof met antivries.

 

Vind je deze blogs met uitleg handig en wil je meer weten over onder andere APK, het nut van een bandenwissel of ontvang je graag tips bij de aankoop van de auto? 
Bekijk dan ons uitgebreid aanbod van blogs speciaal gemaakt voor jou: Bekijk de blog pagina