Euro 95 of Euro 98 tanken? Wat is eigenlijk het verschil? Wij leggen het voor je uit!

Door L. Rambags vrijdag 12, april, 2024

Heb jij je wel eens afgevraagd aan de pomp wat E5 is en of je nou beter E5 kunt tanken of toch E10? Wij leggen het verschil uit!

 

E10 en E5 zijn sinds kort de nieuwe namen voor Euro 95 en Euro 98. Deze namen zijn al een stuk bekender bij de meeste autobezitters. Bij sommige pompen worden ze ook nog op deze manier aangeduid. Tegenwordig worden de benamingen E10 en E5 vaker gehanteerd. Deze nieuwe benaming berust op de hoeveelheid ethanol aanwezig in het mengsel. De E staat voor ethanol en het cijfer geeft aan hoeveel procent ervan aanwezig is. Behoorlijk wat benzineauto’s kunnen goed rijden met E10, maar er zijn een aantal uitzonderingen die brandstof E5 nodig hebben. Dit gaat vooral om oudere of sportieve auto’s en motoren.

 

Waarom Euro 98/E5 tanken? 

Veel mensen vragen zich met de actuele prijzen af waarom je dan voor een mix zou kiezen die een stuk duurder is. Euro 98/E5 heeft naast een hoger octaangetal ook een aantal additieven die aan de mix toegevoegd zijn. Deze additieven zouden volgens brandstof fabrikanten een positief effect hebben op de levensduur van de motor. En het verbruik zou daarmee ook beter zijn waardoor de auto beter kan presteren en dus langer meegaat. Maar het produceren van zo’n soort benzine is dus ook complexer. Dit zorgt er dan voor dat de prijs hiermee in verhouding staat. 

Weet je niet zeker of jouw auto E5 mag hebben? Wij maken het dan even wat makkelijker: iedere auto die E10 kan tanken kan ook E5 goed hebben. Toch wordt er voor sommige auto’s vanuit de fabriek sterk aanbevolen om E5 te tanken. Je doet er dan goed aan om dit ook te tanken zodat je het beste uit de auto kan halen. Ga dan dus liever niet E10 tanken met zo’n auto. 

 

Wil je toch graag een beetje besparen op het tanken en kies je er voor om te tanken met E10 dan is dit natuurlijk helemaal geen probleem! Let er alleen wel op wat de fabrikant adviseert.