Het nut van een airco in jouw auto

Door B. Van Olst zondag 27, november, 2022

De ene auto heeft het wel, de andere auto heeft het niet. Namelijk de airco! Het is erg fijn om te hebben tijdens de warme zomermaanden. Maar is het alleen maar voor koelte bedoeld? Wat is het nut van de airco? Heb je hem echt nodig? In deze blog geven wij antwoord op jouw vraag!

 

De functie

Wat is de airco nou precies en wat doet het nou eigenlijk? De airco heeft voornamelijk twee functies: Het koelen van de auto en het ontdooit de voor- en achterruiten in de wintermaanden. 

Daarnaast is het niet alleen voor koude lucht geproduceerd, hij haalt namelijk het vocht weg uit de auto en dat veroorzaakt de koude lucht. De airco hoeft niet alleen koel aan te voelen, want je kan het ook gebruiken als verwarming. Daarnaast ontdooit het de beslagen ruiten en het ijs op de ruiten. Eigenlijk vormen ze dus een klimaatsysteem in de auto.

 

Onderdelen van de airco

Wat zit er nou allemaal in de airco en hoe gaat het te werk in een auto? Er zit een compressor, een ventilator, een condensor en een verdamper in een airco systeem. Daarnaast is een koelmiddel van belang. Dat is een vloeistof die door het systeem heen stroomt en vervolgens in de cabine wordt vrijgegeven.

De ventilator zorgt voor de lucht met het koelmiddel die door verschillende kanalen naar binnen getrokken wordt. Die lucht komt dan bij de verdamper terecht. De compressor wordt aangedreven door de motor van de auto. De compressor pompt het koelmiddel in het systeem rond, zodat deze gasvormig wordt. Wanneer je de motor niet aan hebt staan, dan gaat de compressor te werk via de accu. Deze raakt dan snel op, dus adviseren wij om je airco aan te zetten wanneer de motor aan staat.

 

Andere voordelen

Met de airco wordt er vocht uit de auto getrokken, dus daarmee voorkom je condens. Hiermee voorkom je schimmels en bacteriën. Het is dus goed voor je auto om de airco ook in de winter aan te zetten, zodat er vocht weggetrokken wordt. Daarnaast blijft het systeem dan ook goed in werking en verklein je de kans op een defect.


Een nadeel is dat het meer energie verbruikt dan wanneer je bijvoorbeeld je ramen opendoet in de zomer. Daarnaast kunnen er, bij slecht onderhoud, klachten ontstaan door vieze luchtjes en gezondheidsklachten. Ook kan het temperatuurverschil zorgen voor verkoudheid. 


Het heeft dus verschillende voordelen en een paar nadelen. Wel is het goed voor de levensduur van je auto en is het gemakkelijk dat de ruiten van je auto minder zullen aanslaan. De meeste mensen vinden de airco voornamelijk erg fijn op de hete zomerdagen.


Een airco moet om de 2 jaar gevuld en gecontroleerd worden. Dit kan bij APK Station Goirle. Ga voor meer informatie naar onze Airco Service pagina!
 

Vind je deze blogs met uitleg handig en wil je meer weten over onder andere APK, het nut van een bandenwissel of ontvang je graag tips bij de aankoop van de auto? 
Bekijk dan ons uitgebreid aanbod van blogs speciaal gemaakt voor jou: Bekijk de blog pagina