Een auto kopen?! Welke auto past bij mij?

Door B. Van Olst zondag 10, december, 2023

Stel, je wilt een auto kopen, omdat je bijvoorbeeld net je rijbewijs gehaald hebt, maar je weet niet welke auto bij jou past. Het kan dan vrij lastig worden om op zoek te gaan naar de juiste auto. In deze blog geven wij jou tips, voor het zoeken van de auto die bij jou past!

 

Auto kopen in juiste prijsklasse

Er zijn veel verschillende soorten auto’s in veel verschillende prijsklassen. De ene auto kun je kopen voor bijvoorbeeld €1000. De andere auto is al veel duurder en koop je voor bijvoorbeeld €25.000. Het is belangrijk om een budget op te stellen, voordat je op zoek gaat naar een auto. Zo filter je alle auto’s, die je niet kunt betalen, er al uit.

 

Kosten & Gebruiksdoel

Wanneer je een auto bezit, heb je daar maandelijks kosten aan. Denk aan de wegenbelasting, benzine of diesel en een autoverzekering. De wegenbelasting en de autoverzekering zijn vaste lasten, die elke maand het zelfde bedrag zijn. De wegenbelasting verschilt dan ook vrij veel per auto. De benzine- of dieselprijs zijn kosten die je kunt variëren. Het ligt er dan ook aan hoe vaak en welke afstanden je gaat rijden met jouw auto. Elke auto verschilt ook qua benzine- of dieselgebruik. De ene auto loopt heel zuinig, en de andere auto lust na een paar kilometers wel weer wat benzine of diesel.

We komen dan meteen ook op het volgende punt: het gebruiksdoel van je auto. Het is van belang om te weten waar je je auto voor wilt gaan gebruiken. Zijn dat lange afstanden naar je werk? Of zijn het korte afstanden om boodschappen te doen? Wanneer je weet dat je lange afstanden moet gaan rijden, dan is een dieselauto uiteindelijk voordeliger dan een benzineauto, omdat diesel goedkoper is. Wel is een dieselauto vaak duurder in de wegenbelasting.

Daarnaast speelt de grootte van een auto ook een rol. Heb je een auto nodig die van A naar B gaat en verder niet zo groot hoeft te zijn? Of heb je een auto nodig met een grote achterbak en met genoeg beenruimte voor mensen die meerijden? Misschien moet jouw auto ook wel een aanhanger mee kunnen trekken. Dit zijn allemaal dingen die je van jezelf moet weten, zodat de zoektocht naar een auto gemakkelijker wordt. 

 

De zoektocht

Stel, je hebt al een budget, een idee van welke auto je wilt en je bent zo ver om op zoek te gaan naar een auto, dan is het handig om te weten waar je gaat zoeken. Ga je naar de dichtstbijzijnde autohandelaar? Of ga je op internet zoeken? 

Op Marktplaats en/of Autoscout kun je vaak al veel auto’s  vinden. Zo zijn er nog meerdere websites waar je online auto’s kunt bekijken. Veel autobedrijven hebben dan ook een eigen website waar ze, hun auto’s voor de verkoop, op hebben staan. 

(Ten slotte zijn er nog wat aandachtspunten bij het kijken en het kopen van een auto. Hierover vertellen we meer in de blog : “Waar moet je op letten bij het kopen van een auto?”)