Hoe vaak moet je jouw auto laten keuren?

Door M. Khalifa zondag 27, november, 2022

Bijna iedere auto in Nederland moet verplicht APK gekeurd worden. Tijdens een APK keuring controleert de keurmeester of jouw auto nog voldoet aan de eisen van de RDW. Maar hoe vaak moet jouw auto nou eigenlijk gekeurd worden? En zit er dan nog verschil in een diesel- of benzineauto? In deze blog geven wij antwoord op jouw vraag!
 

Nieuwe auto’s

Wanneer je een gloednieuwe auto gekocht hebt, dan gelden er nog andere regels. Daarnaast heb je nog verschil tussen een diesel- en benzineauto. Als je een nieuwe benzineauto hebt, dan moet jouw auto na 4 jaar gekeurd worden. Bij een nieuwe dieselauto, moet je na 3 jaar jouw auto laten keuren. Waarom moet een dieselauto eerder gekeurd worden? Een dieselauto wordt vaak gekocht voor lange afstanden, omdat dat uiteindelijk goedkoper is. Daarom zal een dieselauto in verhouding ook meer op de weg zijn, dan een benzineauto. Dit is dan ook de reden dat het belangrijk is om een dieselauto eerder en/of vaker te keuren voor de verkeersveiligheid, het milieu en de registratie.
 

Oudere auto’s 

Auto’s die al ouder zijn dan 3 of 4 jaar, moeten vaker gekeurd worden. Een dieselauto moet je na de eerste keuring, elk jaar weer laten keuren. Een benzineauto moet je na de eerste keuring, om de 2 jaar laten keuren, totdat de auto 8 jaar oud is. Wanneer de benzineauto 8 jaar oud is, moet deze ook elk jaar gekeurd worden.
 

Elektrische of hybride auto’s

Ook de elektrische/hybride auto’s moeten gekeurd worden. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij een benzineauto: “Na een leeftijd van 4 jaar, moet de auto om de 2 jaar gekeurd worden. Wanneer de auto 8 jaar is, moet de auto elk jaar weer opnieuw gekeurd worden.”