Wat je zelf kunt doen vóór de APK keuring

Door L. Rambags zondag 27, november, 2022
apk keurmeester die de checklist controleerd

Het is weer tijd dat je auto APK gekeurd moet worden. U heeft een nieuwe afspraak ingepland voor de keuring en wilt graag goed voorbereid naar de keuring komen. Dit is dan ook nuttig voor de keurmeester. Maar wat kan je nou zelf al voorbereiden voordat de keuring plaatsvind? Wij hebben hieronder een aantal onderwerpen op een rijtje gezet zodat je voorbereid naar je APK keuring kunt komen!
 

Een schone auto

De eerste indruk is altijd heel belangrijk. Dit geldt natuurlijk ook bij je auto. Een schone auto zal dan ook een goede eerste indruk geven. Ruim uw auto op zodat de alles goed bereikbaar is. Zorg ervoor dat er niks op de stoelen en grond ligt in je auto. Wanneer je met een schone auto bij een apk komt, werkt dit een stuk prettiger voor de apk keurmeester. 
 

De auto controleren

Bij de APK is het belangrijk dat alles functioneert. Er zijn een aantal onderdelen bij je auto die je heel makkelijk zelf al kunt nakijken of deze werken naar behoren. 
 

Verlichting

De verlichting moet ten alle tijden, wanneer je gebruik maakt van de weg, functioneren. Controleer dus even voorafgaand aan de keuring of de stadslichten, dimlichten en koplampen goed functioneren. Vergeet hierbij niet om de mistlampen ook te controleren. Zo kom je niet voor verassingen te staan wanneer er toch een lampje niet functioneert.
 

Banden

De banden van je auto moeten minimaal 1,6 mm profiel hebben om goed gekeurd te mogen worden. Dit kan je meten middels de Tread Wear Indicator op de band. Wanneer de band dezelfde hoogte krijgt als deze indicatoren dan is de band toe aan vervanging. Daarnaast kan je de bandenspanning opmeten bij een tankstation in de buurt. Op de band zelf staat altijd vermeld wat de minimale druk moet zijn.
 

Ruitenwissers

Een ruitenwisser is in Nederland wettelijk verplicht bij iedere personenauto. Het is dus van belang dat deze functioneert en dat de ruitenwisser vloeistof altijd op peil is. Ook dit kan je van te voren goed zelf controleren. Is de vloeistof op? Vul deze dan aan zodat jouw auto niet op zo'n onderdeel afgekeurd hoeft te worden. 
 

Naast deze punten kan je de deuren controleren. Gaan deze goed open en sluiten ze ook goed? Is het oliepeil correct? Ook dit kan je heel makkelijk zelf controleren en eventueel bijvullen mocht dit nodig zijn. Met deze eenvoudige controle kan je jezelf en je auto goed voorbereiden op de APK. Zo kom je niet voor verassingen te staan. Let er wel op dat de RDW altijd een steekproef controle kan uitvoeren.
 

Mocht deze blogpost toch nog niet al je vragen hebben beantwoord die je had over de het voorbereiden van de apk keuring. Bekijk dan onze veelgestelde vragen over apk keuring.