Grote- en kleine beurt auto

Door K. Vugts zondag 10, december, 2023

Iedere eigenaar van een auto komt er wel eens mee in aanmerking, de kleine beurt. Toch wordt het belang van deze kleine onderhoudsbeurt vaak onderschat. Men denkt dat de APK keuring voldoende is om de auto in een goede staat te houden, maar niets is minder waar.

De APK keuring zijn vastgestelde eisen vanuit het RDW waarmee de keurmeester de auto controleert op veiligheid en milieu. In tegenstelling tot de APK, wordt er bij een kleine- en grote beurt juist gekeken naar de staat van de auto. Heeft de auto nog genoeg profieldiepte? Begin je aan een lange rit op vakantie? Wellicht is het dan handiger om de banden preventief te laten wisselen. 


Wat is een kleine beurt?

De kleine beurt is een periodieke controle waarbij jouw auto gecontroleerd wordt op een aantal essentiële punten. Tijdens de onderhoudsbeurt controleren wij jouw auto op de belangrijkste slijtage punten. Later in deze blogpost zullen we een handig overzicht bieden met een checklist die jij zelf alvast kunt nalopen, voordat je bij de garage langs gaat.


Waarom heeft een auto de kleine beurt nodig?

Er bestaat veel onduidelijk over het feit waarom en wanneer de auto een kleine- of grote beurt nodig heeft. De meeste moderne auto’s geven tegenwoordig exact aan wanneer ze een onderhoudsbeurt nodig hebben middels een seintje op het dashboard.

Zo brandt er een lampje wanneer het oliepeil te laag is, geven de bandenspanning indicatoren aan als er iets mis is met de banden en krijg je een service-beurt melding bij een bepaald aantal kilometers. Natuurlijk zit deze vernuftige feature niet op alle auto’s en wordt er vaak de volgende regel aanhouden:

“Na elke 15.000 tot 20.000 gereden kilometers of ieder jaar raadt APK station Goirle je aan om de auto te voorzien van een kleine onderhoudsbeurt.”


Wanneer heeft je auto een kleine beurt nodig?

Wanneer jouw auto toe is aan een kleine beurt hangt natuurlijk af van het merk auto, de leeftijd van de auto, wanneer het laatste onderhoud is uitgevoerd en hoe goed de auto is onderhouden. Ons advies is om de kleine beurt periodieke te laten uitvoeren bij iedere 10 tot 20 duizend kilometer dat je hebt gereden. Bij APK Station Goirle geven wij altijd duidelijk aan wanneer de volgende onderhoudsbeurt nodig is in het onderhoudsboekje. 


Waarom de kleine beurt net zo belangrijk is als de grote onderhoudsbeurt

Veel mensen weten niet dat de kleine beurt net zo belangrijk is als de grote beurt. Het is namelijk ook vaak preventief onderhoud. Het kan goed zijn dat je distributieketting bij vervanging nog niet 100% versleten was, maar toch door de garage wordt geadviseerd. Dit is om grotere reparaties te voorkomen in een vroegtijdig stadium.


Kleine beurt combineren met een APK keuring

Bij APK Station Goirle is het mogelijk om een kleine beurt met een APK keuring te combineren. We adviseren dit vaak aan mensen die jaarlijks onder de grens van 10.000 kilometer zitten. Hierdoor bespaar je wat kosten omdat dan de auto al op de brug staat en de combinatie prijs vaak voordeliger is dan twee lossen afspraken.


APK Station Goirle Checklist voor de kleine beurt

Tijdens de kleine beurt voor uw auto worden er verschillende belangrijke onderdelen van de auto gecontroleerd op slijtage. 
Middels een handige checklist van controle punten controleren onze technische specialisten de auto puntsgewijs. 

Als je een beetje handig bent, kun je veel van deze punten ook zelf doorlopen, voordat je naar de autogarage gaat voor een kleine beurt. Dit kan je uiteindelijk wellicht wat kosten schelen.
 

 • banden
 • accu
 • verlicht
 • remmen
 • schokdempers
 • koelvloeistof
 • ruiten en ruitenwissers
 • mogelijke lekkages
 • uitlaat
 • interieurfilter
 • katalysator
 • multiriemen
 • distributieriemen
 • motorolie
 • oliefilter
 • luchtfilter
 • remvloeistof/ruitenwisservloeistof


Wat zijn de kosten van een kleine beurt?

De exacte kosten zijn lastig om in te schatten. Zo zijn de kosten voor onderdelen variabel per merk, model en bouwjaar. Ook is het afhankelijk van de onderdelen en welke er precies vervangen moeten worden. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde onderdelen nog in prima staat zijn, deze worden dan niet vervangen om de kosten te drukken.

Je moet voor een kleine beurt uitgaan van een bedrag tussen de €150 en €200 euro. Bij APK Station Goirle informeren wij altijd vooraf aan de klant wat de kosten zullen zijn voordat wij het uitvoeren. Wij zijn graag transparant over de slijtage en sturen dan ook  


Wanneer een grote beurt?

We krijgen vaak de vraag wanneer je welke onderhoudsbeurt nodig hebt. Laten we duidelijk zijn, beide onderhoudsbeurten zijn niet wettelijk verplicht. Toch zijn beide beurten enorm belangrijk om je auto in topconditie te houden. Vaak worden deze beurten afwisselend uitgevoerd. 

Bij de meeste garagebedrijven wordt er vaak geadviseerd om na elke 30.000 gereden kilometers of om de twee jaar de auto voor een grote beurt langs te laten komen. 


Wil je alles te weten komen over de grote beurt? Lees dan onze blogpost over de grote beurt van een auto.