Wat is het nut van winterbanden?
Door K. Vugts zaterdag 14, september, 2024
De vraag is vast wel eens in u opgekomen. Wat is nou eigenlijk het nut van winterbanden? Heeft het überhaupt wel zin? In deze blogpost vertellen we je alles wat de winterband onder winterse omstandigheden beter doet dan de all-season band. Ook zullen we de verschillen op een rij zetten tussen de winterband, zomerband en all-season band.
All season-banden zijn geen competitie voor winterbanden in de winter
Overal in de wereld zien we het klimaat veranderen en daarmee ook de wisselende weersverwachtingen. Zo kan het bijvoorbeeld ‘s ochtends mistig zijn met een temperatuur van net boven de 0 graden en ‘s middags door de zon - weer boven de 10 graden zijn. In geval van deze wisselende omstandigheden zijn all-season banden vaak de meest geschikte en veiligste keuze.
“Toch is een all-season band niet de beste keus in de winter. Voor autobestuurders die regelmatig met extremere, koudere weersomstandigheden rijden adviseren wij nog steeds winterbanden”, aldus Maikel Vugts.
All season-banden zijn in tegenstelling tot winterbanden niet specifiek ontworpen voor winterse omstandigheden. Ze hebben namelijk minder grip, een andere rubbersamenstelling en tot slot een ander profiel dan een winterband.
Wil je meer advies over de winterband? Neem dan natuurlijk even contact met ons op via 013 534 25 57. Een bericht sturen via het contactformulier kan natuurlijk ook.
Profiel en Lamellen
Naast dat een winterband een diepere profielopbouw heeft, bevat het ook zogenaamde lamellen. Dit zijn verticale en horizontale inkepingen in de band die meer grip geven tijdens de winterse maanden. Tijdens het rijden ‘werkt’ het flexibele rubber op het wegdek en functioneren de lamellen als een soort aangrijp punten. Dit geeft meer grip in de bochten en biedt meer tractie tijdens het optrekken op gladder wegdek.
Rubbersamenstelling
Zoals eerder in deze blogpost aangegeven bestaat de winterband uit een flexibeler rubber. Anders dan bij een zomerband blijft het rubber ook bij koudere temperaturen flexibel en behoudt het een goed contact met de weg. Dit komt doordat de profielblokken op de band makkelijker vormen met het asfalt. Het rubber van een zomerband en all-season band vervormen moeilijker bij een temperatuur onder de twee graden. Daardoor heeft de band dan minder grip.
Het effect van winterbanden op de remweg
Het resultaat van de remweg van een voertuig is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste speelt de beginsnelheid een belangrijke rol. Ten tweede heeft het weer natuurlijk veel invloed op de totale remweg. Tot slot speelt het type band de grootste rol bij het verkleinen van de remweg in de winter.
Remmen op nat wegdek verschil
Natuurlijk is de remafstand ook afhankelijk van het model band, gewicht van de auto en de snelheid waar je mee rijdt. Desalniettemin scheelt de remafstand bij nat wegdek met winterbanden 4 meter bij een snelheid van 100 kilometer per uur ten opzichte van een zomerband.
Remmen op wegdek bedekt met sneeuw
Met winterbanden bij sneeuw zien we nog een groter effect dan bij regen. Namelijk bij een snelheid van 50 kilometer per uur is de remweg meer dan de helft korter ten opzichte van een zomerband. U staat daarmee maar liefst 28 meter eerder stil. Voor ons reden genoeg om in de winter toch voor de winterband te kiezen in plaats van een zomer / all-season band.
Mocht deze blogpost toch nog niet al je vragen hebben beantwoord die je had over de winterband. Bekijk dan onze veelgestelde vragen over alle bandensoorten.
Veelgestelde vragen
over winterbanden
- Vraag 1
- Vraag 2
- Vraag 3
Ook een afspraak inplannen
voor winterbanden?
Plan gemakkelijk via onze online tool een afspraak in binnen 3 minuten.
We kunnen u helpen met allerlei soorten winterbanden.
Het komt soms voor dat een all-season band een betere keuze is dan een winterband. Dit heeft te maken met verschillende factoren die we in deze blogpost hebben uitgelegd. Heeft de informatie in deze blogpost je toch niet voldoende informatie opgeleverd? Neem dan even contact met ons op. Wij helpen je graag verder!