Do's en Don'ts om je autoruit ijsvrij te maken

Door L. Rambags dinsdag 27, februari, 2024

Nu de koude dagen weer aangebroken zijn moeten veel van ons er weer aan geloven, de autoramen krabben. Een werk waar menig van ons niet van houd. En toch iets heel belangrijks om wel even je aandacht aan te schenken, want een niet goed gekrabd autoraam kan zorgen voor een fikse boete van €250. Dit wil niemand natuurlijk. Daarom hebben wij wat Do’s en Don’ts op een rijtje gezet.

 

Do’s

Een anti-vriesdeken voor de voorruit

Preventie is altijd de beste weg. Dat geldt natuurlijk ook voor het krabben van je ruiten. Door een anti-vriesdeken de avond van te voren te plaatsen zal het vocht niet vast vriezen op de ramen. Naast een anti-vriesdeken zou je ook vuilniszakken of een stuk karton kunnen gebruiken.

 

Ontdooispray

Een andere handige manier om je ruiten snel ijsvrij te krijgen is door gebruik te maken van een ontdooispray. Deze spray’s zijn makkelijk in gebruik. Je sprayt de ruiten in en het ijs ontdooit als sneeuw voor de zon. Daarna is het een kwestie van de ruiten schoon te vegen en je kunt beginnen aan je autorit. Deze spray is bij ons te verkrijgen.

 

Een plastic zakje met lauw water

Deze methode is snel en effectief. Je vult het zakje met lauw water en veegt deze vervolgens over de ruiten heen. Het water is binnen een mum van tijd ontdooid. Het enige wat je nog even moet doen is de ruiten droog vegen met een theedoek. Zo voorkom je dat het opnieuw aanvriest.

 

Don’ts

Warm of heet water over je ramen gieten

Iets wat je absoluut niet moet doen is warm of heet water over de ruit heen gieten. Het temperatuurverschil kan te groot zijn en je ruiten kunnen dan een sterretje krijgen of zelfs inscheuren. Naast dat het gewoon zonde is van de ruit levert dit meer kosten op en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Ruiten krabben zonder krabber

Wat ook geen goed idee is, is de autoruit krabben met iets anders dan een krabber die geschikt is voor autoruiten te krabben. Andere voorwerpen kunnen de ruit beschadigen en zelfs zorgen voor het barsten van een sterretje. Niet handig dus.

 

De auto stationair laten draaien

Iets wat overbodig is en niet helpt is de motor stationair laten draaien. Veel mensen doen dit om de verwarming ‘mee te laten helpen’ met het ontdooien van de ruiten. Echter blaast de verwarming pas warme lucht als de motor warm is. Tegen de tijd dat de motor warm is ben je allang klaar met krabben en onderweg.

 

Met deze middelen kun jij veilig de weg op wanneer het ’s ochtends gevroren heeft. Als extraatje zou je ervoor kunnen kiezen om je ruiten écht schoon te maken. Vocht hecht sneller aan je ruit wanneer deze vies zijn. Door je ruit zo schoon mogelijk te houden heb je wellicht ’s ochtends minder werk aan het krabben. Heb je na het krabben last van aangeslagen ramen? Leg dan een vochtvreter in je auto. Zo zorg je ervoor dat het ene probleem niet verloopt in een ander probleem. Een makkelijk alternatief voor een vochtvreter is een stoffen zakje met rijst.