jouw auto zomerklaar maken

Door L. Rambags zondag 10, december, 2023

Op vakantie gaan met de auto is iets wat wij Nederlanders graag doen. We gaan met de auto helemaal naar het zuiden, of zelfs helemaal naar het noorden toe. In beide richtingen krijgt je auto te maken met ander soort weersomstandigheden en de omgeving is ook anders dan wij in Nederland gewend zijn. In deze blog vertellen wij jouw wat het belang is van jouw auto zomerklaar maken.

 

Zomerklaar in verschillende weersomstandigheden

Op vakantie kun je verschillende weersomstandigheden tegen komen. Afhankelijk van de locatie waar je naartoe gaat is het belangrijk een aantal aspecten gecontroleerd te hebben. Zo moet je dus eerst bepalen waar je naartoe gaat en wat daarvoor belangrijk is. Ga je bijvoorbeeld naar zuid Spanje toe? Verwacht dan hogere temperaturen. Wanneer je met de auto in hogere temperaturen moet rijden is het belangrijk dat allereerst de radiateur altijd de motor correct blijft koelen. Doet de radiateur dit niet meer zoals het zou moeten dan kan de motor snel oververhit raken. Dit heeft nadelige gevolgen voor jouw vakantie, die je natuurlijk niet wilt. Het is ook ideaal als je airco op en top presteert. Alles over de airco kun je hier vinden. 

 

Ga je naar het noorden toe, bijvoorbeeld landen zoals Noorwegen en Zweden, dan krijg je over het algemeen minder te maken met hogere temperaturen. In deze landen mag je rekening houden met wat meer wisselend weer. Je rijd hier heerlijk in de zon en het andere moment kom je onder een regenwolk terecht. Hier is het dus belangrijk dat je bandenprofiel de juiste diepte heeft. Je wilt ten alle tijden een goede grip op de weg hebben. Ook wanneer je op wegen komt die meer haarspeldbochten hebben en waar het net veel heeft geregend. 

 

Verschillende landschappen

Naast de verschillende weersomstandigheden kun je ook terecht komen in uiteenlopende landschappen. Een groot verschil in landschap is dat wij in Nederland geen bergen hebben. Ga je iets verder dan België en Duitsland dan zal je de bergen al gauw tegen komen. Om te rijden in de bergen zijn je banden en de remmen van groot belang. Zoals hierboven al genoemd is, is de juiste profieldiepte belangrijk voor een goede grip op de weg. Maar je bandenspanning is ook belangrijk. Wanneer je op vakantie bent heb je de auto iets voller beladen dan normaal. Hier moet je dus ook rekening mee houden. Het belangrijkste wanneer je de bergen in gaat is dat je remmen ten alle tijden functioneren. Er komt een grote kracht op je remmen te staan wanneer je aan het dalen bent, maar ook bij het stijgen in de bergen zal je je remmen nogal eens nodig hebben. Het misstaat dus zeker niet om je remmen gecontroleerd te hebben. 

 

Jouw auto zomerklaar hebben voordat je op vakantie gaat is dus van groot belang!

 

Zomercheck

Wat je natuurlijk niet wilt hebben is dat je tijdens je vakantie langs een garage moet omdat er een lampje niet meer functioneert of dat er een vloeistof een te laag niveau heeft bereikt. Je moet dan uitzoeken waar een garage is en of zij wel de juiste materialen hebben voor jouw auto. Dit kost tijd en is zonde van je vakantie. Bij de zomercheck wordt dit allemaal gecontroleerd en zo nodig aangevuld met het juiste middel. 

 

Vind je deze blogs met uitleg handig en wil je meer weten over onder andere APK, het nut van een bandenwissel of ontvang je graag tips bij de aankoop van de auto? 
Bekijk dan ons uitgebreid aanbod van blogs speciaal gemaakt voor jou: Bekijk de blog pagina