Moet mijn oldtimer apk gekeurd worden?

Door B. Van Olst vrijdag 29, september, 2023


Bijna iedere auto in Nederland moet APK gekeurd worden. Toch zijn er een paar uitzonderingen, waaronder oldtimers. Moet een oldtimer apk gekeurd worden of niet? In deze blog geven wij antwoord op jouw vraag!

 

De leeftijd van de auto

De leeftijd van de auto bepaalt of de auto wel of niet gekeurd moet worden. Wanneer je een oldtimer hebt van 50 jaar of ouder, dan heeft deze auto géén APK-plicht. De Eerste Kamer heeft dit eind mei in 2020 goedgekeurd en de regel is ingegaan op 1 januari 2021. Auto’s met een leeftijd van 30 – 50 jaar hoeven nog maar 1 keer in de 2 jaar gekeurd te worden, in plaats van jaarlijks. Deze regel was al in 2008 ingevoerd.

 

De historie van de regels

Voorheen waren alleen auto’s met een bouwjaar van vóór 1 januari 1960, vrijgesteld van de APK-plicht. In 2018 leek het erop dat de regelgeving voor oldtimers, veranderd zou worden. Helaas is dit, door een fout van het doorvoeren van de nieuwe wetswijziging, niet meer doorgegaan. Toen bleven de regels hetzelfde en veranderde er niks voor de oldtimer-eigenaren. Ze moesten toen alsnog ingaan op de APK-uitnodiging die ze kregen. De onduidelijkheid zorgde voor frustratie bij oldtimer-eigenaren.

 

Is het niet gevaarlijk om een oldtimer apk niet uit te voeren?

Je zou denken dat het juist gevaarlijk zou zijn, om zo’n oude auto niet meer te keuren. Het eerste wat in je opkomt, is dat een oude auto sneller “uit elkaar valt”, maar dit is niet altijd het geval. De mensen met een oldtimer, weten dat zo’n auto veel onderhoud nodig heeft. Ze onderhouden deze auto’s vaak beter, waardoor deze auto’s meestal weinig onderdelen heeft waar ze op afgekeurd kunnen worden. Dit verschilt overigens wel per auto, per leeftijd en per eigenaar. Er zijn ook oldtimers, die in verhouding met hun leeftijd, een verwaarloosbare lage kilometerstand hebben… 

 

Heb je geen oldtimer, maar wil je wel weten wanneer jouw auto gekeurd moet worden? 
Lees dan onze andere blog: “Hoe vaak moet je jouw auto laten keuren?”