Help! Mijn auto is APK afgekeurd

Door B. Van Olst vrijdag 29, september, 2023

Stel, je hebt jouw auto laten keuren, maar helaas is jouw auto apk afgekeurd. Wat nu? Welke gevolgen heeft dat? Mag je dan nog met je auto rijden? In deze blog geven wij antwoord op jouw vraag!


APK Afgekeurd

Wanneer jouw auto is afgekeurd, legt de keurmeester uit waarom jouw auto is afgekeurd. Bij APK station Goirle kunnen wij het jou eventueel laten zien bij jouw auto. De keurmeester kan aanbieden, om het geen wat afgekeurd is, te maken. Het ligt er natuurlijk aan wat er afgekeurd is en hoeveel werk dat is. Een lampje is bijvoorbeeld makkelijker te maken dan dat er nieuwe banden op jouw auto gelegd moeten worden. In dat geval kun je een nieuwe afspraak maken.


Rijden met een afgekeurde auto

Je auto is apk afgekeurd, maar je hebt je auto nog wel nodig. Mag je dan nog rijden met je auto? Het is antwoord is helaas nee. Je mag niet met een afgekeurde auto rijden.

Als jouw voertuig wordt afgekeurd voor de APK en de vervaldatum is verlopen, heb je 2 maanden de tijd om jouw auto te laten repareren. Je mag enkel met je auto rijden als je onderweg bent naar de garage voor de APK-keuring. Dit moet je dan ook kunnen aantonen. Wanneer jouw auto gerepareerd is, moet je hem meteen weer opnieuw laten keuren. Je mag pas weer met jouw auto rijden als de auto goedgekeurd is.


Verlopen APK

Wanneer je APK over de vervaldatum is en je hebt je auto niet laten keuren, dan krijg je een boete. De boete voor een verlopen APK is €140 . Daar komt nog €9 administratiekosten bij. Je bent dus €149 kwijt als je te laat bent met het keuren van jouw auto.

 

Waarom is het zo streng? Een APK-keuring is erg belangrijk voor de verkeersveiligheid en het milieu. De auto wordt namelijk op kritische punten gecontroleerd zoals de remmen, verlichting, carrosserie, schokdempers, wielophanging, banden en de stuurinrichting. Daarnaast worden de uitlaatgassen gecontroleerd en ook het voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof worden gecontroleerd.

 

Wil je alles te weten komen over hoe vaak je jouw auto moet laten keuren? Lees dan onze blogpost.