5 tips om veilig de weg op te kunnen in de winter

Door M. Khalifa vrijdag 29, september, 2023

Goed zicht

Voorkom dat je ‘s ochtends veel tijd kwijt bent met het schoonkrabben van je ruit en leg daarom een speciale ijsdeken over de ruit. Ben je het vergeten, dan moet je beginnen met het schoonkrabben van je ruit of gebruik maken van een ruitontdooier. Ook is het belangrijk om de zijruiten, buitenspiegels en de achterruit ijsvrij te maken. Voor slecht schoongemaakte ruiten kun je een boete krijgen. Check of de ruitenwissers niet vastgevroren zitten. Gebruik geen warm of heet water voor het ontdooien van je ruit, want daardoor kan de ruit barsten.


Een goed functionerende airco

Voorkom dat je ramen beslagen worden. Met een goed werkend airco-systeem, is dit snel opgelost en is het zicht weer helemaal helder. Een misverstand is dat men denkt dat de auto een stuk minder zuinig rijdt met brandstof, als het airco-systeem is ingeschakeld.Het haalt inderdaad wat PK’s weg van de motorvermogen, maar het is belangrijker om heldere ramen te hebben dan een klein vermogen verlies. Als de airco-systeem niet is ingeschakeld, is er geen verdeling van de olie in het systeem. Deze olie zorgt voor de smering van de verscheidene onderdelen.


Winterbanden

Bij gladheid of sneeuw op de weg is het beter om een goed set winterbanden onder je auto te hebben. Ze zorgen namelijk voor een betere wegligging. Dat komt omdat ze namelijk een andere rubbersamenstelling hebben, ten opzichte van zomerbanden, die hebben een kortere remweg op een gladde en koude ondergrond. Ga je op vakantie? Dan is het van belang om te kijken of winterbanden verplicht zijn in je vakantiebestemming, want sommige verzekeraars vergoeden eventuele schade niet. We hebben een handige blogpost geschreven voor je waarin we alle details uitleggen van het nut van winterbanden in de koude wintermaanden.


Rijgedrag

Pas je rijstijl aan, anticipeer meer dan dat je normaal doet, want een ongeluk zit in een klein hoekje en zeker in de wintermaanden. Rij rustig en hou voldoende afstand. Meer dan dat je normaal doet, want je remweg is namelijk langer. Probeer ver vooruit te kijken en kijk niet alleen naar de auto direct voor je. Zo kan je op tijd anticiperen op mogelijke gevaarlijke situaties.


Check je accu

Indien je accu ouder is dan 4 jaar, dan adviseren wij om hem vòòr de winter te laten controleren. Door regelmatig gebruik van de accu kan er spanningsverlies ontstaan. Bij een draaiende motor is de spanning ongeveer gelijk aan 14 volt. Indien dit niet het geval is, is de kans groot dat er iets mis is met de accu. Maar hoe weet je hoe hoog de spanning is van de accu? Dat doe je natuurlijk met een spanningsmeter. Heb je deze niet in huis? Komt dan eens een keertje langs, dan lossen wij het graag voor u op.

 

We hopen dat je met deze blogpost een stuk wijzer bent geworden en veilig de weg op kan gaan in de winter. Mocht deze blogpost toch nog niet al je vragen hebben beantwoord. Bekijk dan onze veelgestelde vragen over voorbereid de winter in te gaan.